Danas su najpopularnije zavese sa mehanizmom u vidu zebra zavesa i rolo zavesa, a one nisu samo estetski uklopive u svaki prostor, one su i funkcionalne isto koliko su i lepe i baš zato tražnja za njima samo nastavlja da raste. Naravno klasične zavese I draperije su svakako detalj koji je večan.

Zebra zavese ili poznatije i kao zavese dan – noć su napravljenje od dvoslojnog, na pruge sastavljenog transpartnog i netransparentog platna koji se mehanizmom podiže i spušta. Platna se rotiraju, delovi se preklapaju pa ako želite protok svetlosti onda se zavese postave u položaj gde se transparentni delovi preklapaju, a kada želite potpuno zamračivanje netransparentni delovi se postave u niz i svetlost neće prolaziti.

Rolo zavese rade na principu istog mehanizma, samo što on podiže jedno platno, a ne dva. Čest su izbor za poslovni prostor a najčešće se postavlja jednobojno platno polupropustno za svetlost ili totalno zamračivanje.

Ugradnja zebra zavesa, kao i rolo zavesa je vrlo jednostavna. Kutija mehanizma se postavlja na plafon, zid ili okvir samog prozora. Treba birati aluminijumski mehanizam jer se neće iskriviti od težine, što je kod plastike čest slučaj. Bilo da se odličite za jedne ili druge savetujemo da se konsultujete i sa stručnjacima poput nas a mi ćemo Vam pomoći.

Zašto ovaj tip zavesa?

Postoji nekoliko razloga zašto se ovaj tip zavesa sve češće koristi. Jako su dobre za regulaciju svetlosti u prostoru. Zbog svoje specifičnosti mogu, iako su spuštene, da emituju veliku količinu svetlosti u prostoriju. Takođe ovo je dobro I kod rolo zavesa jer one poseduju platno koje može da bude black out ili screen. Kod poslovnih prostora više je poenta u regulisanju svetla radi odlične radne atmosfere nego da prozor bude potpuno zatamnjen pa je screen varijanta pravi odabir. Black-out materijal potpuno zamračuje prostor pa se koristi samo u nekim prostorijama.

Zebra i rolo zavese se teže prljaju jer se platno ne dodiruje rukama, ali je ipak potrebno periodično održavanje zavesa koje je vrlo jednostavno. Brisanje suvom krpom se može raditi periodično da bi se uklonila prljavština, a ako je potrebno detaljnije čišćenje onda se magičnom (mikrofiber) krpicom i vodom blago prebrišu platna i spoljni delovi mehanizma. Bilo da su u pitanju zavese dan – noć ili rolo zavese ako ih čistite mokrom krpom mehanizam spustite do maksimalnog položaja i ostavite da se platno osuši na prirodnom vazduhu. Ove zavese možete i usisavati, ali nežnim potezima i na niskoj usisnoj moći da se samo pokupi prljavština a pri tome ne ošteti platno.

Platno i kod zebra zavese i kod rolo zavese se lako čisti, ali je i sastav materijala takav da se u njemu ne zadržavaju bakterije i čestice mirisa, imaćete antibakterijske zavese kao odlično rešenje za zdraviji prostor. Baš zbog ove karakteristike su odlična opcija za dečije sobe ali i za one koji imaju respiratorne tegobe i alergije.

Cena

Kod bilo kog modela zebra zavese cena varira od nekoliko stavki. Pre svega od platna: njegove debljine, kakvog je tkanja, da li je jedne boje ili kombinacije boja… , a zatim i mehanizma da li je plastični ili od aluminijuma. Rolo zavese su generalno jeftinije od zebra zavesa, ali isto kao i kod zebra zavese cena varira kako od vrste platna tako i materijala mehanizma.

Da biste i sami shvatili zašto su ovo najtraženije zavese morate proveriti sve njihove prednosti koje ćemo Vam mi rado pokazati i demonstrirati u našem salonu.

Za još korisnih informacija posetite našu stranicu.