Često se zapitate kako možete uneti neke izmene u prostoru u kom boravite. Šta bi bilo kada bismo vam rekli da unošenjem dovoljne količine svetlosti, Vaš prostor može izgledati sasvim drugačije?

Kako većina nas veći deo vremena provodi u zatvorenom prostoru, važno je osigurati što više dnevnog svetla u domu. Prirodna, dnevna svetlost ima niz prednosti za naše zdravlje i zato je vrlo važno da smo joj što više izloženi.

Krovni prozori osiguravaju dvostruko više prirodne svetlosti od vertikalnih prozora iste veličine, pa samim tim značajno poboljšavaju osvetljenost prostorija.

Takođe, krovni prozori omogućuju dopiranje prirodnog svetla u inače mračne prostorije. Ako prilikom uređenja enterijera dodate svetliji nameštaj i ofarbate zidove u svetlije nijanse, to može pomoći pri reflektovanju prirodnog svetla sa vaših krovnih prozora.

Kada klasični prozori nisu dovoljni, prozor za ravan krov može biti dobro rešenje jer će obezbediti dovoljno prirodnog svetla, pa će tako uneti život u centralni deo prostorije. Ako ostavite dovoljno prostora između nameštaja, stvoriće se dodatni prostor za širenje svetla.

Kada govorimo o prozorima u potkrovlju postoji nekoliko saveta koji su vrlo korisni. Kada govorimo o odnosu podne površine i količine dnevne svetlosti, preporuka je da staklena površina prozora iznosi najmanje 10% površine poda. Mnoge kompanije koje se bave izradom krovnih prozora Vam mogu dati konkretne savete oko rasporeda prozora kao I samih vrsta I veličine prozora spram vrste Vašeg krova kao i njegovom nagibu, pozicije stana i objekta…

Nasuprot ovome postoje i prostorije koje ako su zamračene emituju isto tako vrlo pozitivnu energiju. Ukoliko ste pak tip koji voli malo tamnije i zagasitije prostorije evo par saveta kako da to, od prostorije, i učinite.

Svakako da prirodnu svetlost morate imati u svakoj prostoriji Vašeg doma međutim tu svetlost možete dozirati. Tamne i raskošne nijanse, nameštaj od punog drveta i teške draperije učiniće prostor zamračenim, toplim ali I misterioznim.

Takođe u našoj ponudi postoje razne vrste zavesa te Vam u odabiru samih platna možemo pomoći u zavisnosti od toga da li želite da prostoriju zamračite ili da je pak učinite svetlom.

Ukusi su različiti ali je jedna stvar ključna a to je da morate imate prirodnu svetlost a Vi ćete je sami dozirati uz pomoć raznih vrsta zavesa.

Za još korisnih i zanimljivih linkova posetite našu stranicu ovde.