Veoma važan deo uredjenja prostora, zaštita od svetlosti i sveukupnog izgleda prostorija jeste ugradja roletni. Ne samo da imaju ulogu u dekoraciji i ulepšavanju enterijera i eksterijera, već su vrlo korisne u pogledu pružanja funkcija regulisanja prodiranja sunčevih zrakova i daju prostorijama dozu privatnosti.

Roletne od bambusa su rešenje u domovima koje se koriste godinama, i danas ima veliku prisutnost u svim prostorijama.

Prednosti roletni od bambusa

Roletne od bambusa imaju niz prednosti, zbog kojih su i danas dosta popularne u domovima i kancelarijama. Naime, u pitanju je izrada od prirodnog materijala – bambusa, a najpoželjniji su uvek prirodni predmeti. Izradjuju se u potrebnim merama širine i dužine, biraju se nijanse boje drveta, kao i dezen i način slaganja letvi od bambusa, što daje veći broj vrsta ovih roletni.

Roletne od bambusa teže regulišu nivo svetlosti

Prvi nedostatak roletni od bambusa je teže regulisanje nivoa svetlosti. Tačnije, postavljanjem ovih roletni, prolazak svetlosti je smanjen, ali se dodatna zatamnjivanja mogu regulisati prema potrebi drugim zavesama. Roletne od bambusa je moguće samo podići ili spustiti do željenog nivoa, bez mogućnosti podešavanja njihove strukture, pojedinačnih letvi i slično.

Samim tim, u poredjenju sa klasičnim, ili nekim inovativnijim roletnama gde je moguće regulisati nivo propuštanja svetlosi, ovaj tip je mnogo manje prilagodljiv potrebama korisnika u pogledu optimalnog nivoa svetlosti.

S obzirom da su ove roletne izradjene od prirodnog materijala – bambusa, postoji mogućnost da su manje otporne na fizička i mehanička habanja od drugih, čvrstih vrsta. Kako se izradjuju postavljanjem pojedinačnih letvi različitih dimenzija i debljina, pod dejstvom vetra ili udara mogu se promeniti ili pokvariti. Takodje, ove letve su povezane čvrstim kanapima i koncima, ali vremenom ili pod dejstvom uticaja mogu se pokidati ili istegnuti. To su sve važni nedostaci, koji čine da ovaj tradicionalni vid roletni često zamenjuju neki savremeniji oblici.

Za još korisnih i zanimljivih saveta, posetite našu stranicu ovde.