Svako uređenje doma zahteva i određene faze kao i njihov tačan redosled što se ne primenjuje uvek. Tako recimo mnogi obavljaju kupovinu zavesa i dekora a da pri tom u domu još nije obavljeno postavljanje podnih obloga i krečenje zidova. To je svakako pogrešan pristup u opremanju doma jer je ipak potrebno da se svaka faza uređenja realizuje po redu i na pravi način, kako bi se došlo do željenog tona i maksimalno usklađenog stila u Vašem domu.

održavanje zavesa


Pri kupovini zavesa potrebno je detaljno se raspitati i o njihovom održavanju. Tkanine od kojih su sačinjene zavese mogu biti sto posto pamučne ili od poliesterskih vlakana a postoje i materijali koji pored poliestera imaju svilena, viskozna, lanena i druga vlakna. Generalno kod svih zavesa i dekora preporučuje se pranje na maksimalnih 30 stepeni i to u slučaju stoprocentnog poliestera. Ukoliko je reč o tkaninama mešovitog sastava preporučuje se isključivo hemijsko čišćenje, gde se svakako mora voditi računa o deklaraciji odnosno sastaavu i načinu čišćenja. Deklaraciju mora imati svaka zavesa i dekor. S  obzirom na izuzetne napretke današnje tehnologije i izraženu elastičnost materijala odavno zavese nije potrebno peglati što je velika prednost. Oprane zavese možete odmah okačiti na garnišne ili određene mehanizme i pustiti ih da se prirodno osuše. Peglanje zavesa odnosno elastičnih materijala se nikako ne preporučuje jer se tako mogu trajno uništiti niti od kojih su satkani. Pravilnom upotrebom i redovnim održavanjem zavesa produžiće se njihov vek trajanja.

Trakaste zavese treba prati specijalnim hemijskim sredstvima koje će ukloniti svu prljavštinu, nečistoću i fleke kao i uništiti sve bakterije. U mašinskom pranju može se otkloniti čak 95 procenata nečistoće što će ovoj vrsti zavesa pružiti potpuno svež i prvobitan izgled.

Rolo zavese su takva vrsta zavesa da se one jako teško mogu isprljati što je jedna od njihovih glavnih prednosti. Održavanje zebra ili rolo zavesa je jednostavno i dovoljno je da se obrišu vlažnom krpom kao kad se briše prašina sa polica ili nameštaja. Pored krpe za skupljanje prašine može se koristiti i usisivač. Fleke sa rolo zavesa i tvrdokorne mrlje mogu se ukloniti paročistačem.

Za još korisnih i zanimljivih saveta, posetite našu stranicu ovde.