Pre nego što se odlučite za ugradnju komarnika možda će vam biti korisno da čujete odgovore na neka od najčešćih pitanja.

Da li Komarnik propušta dovoljno vazduha?

Svi proizvođači mreža za komarnike imaju atestirane proizvode i strogo kontrolisan proces proizvodnje, pa su tako i dimenzije otvora, na mrežama, proračunate da sprečavaju ulazak insekata, a da propuštaju vazduh.

U pojedinim slučajevima komarnici ukoliko se prave u „uradi sam“ opciji mogu biti napravljeni od plastike čije su strune isuviše velikog preseka i time sprečiti pravilan protok vazduha. Svakako savetujemo pravilan izbor proizvođača.

Da li komarnik može da se opera?

Može, najjednostaviji način da se komarnik opere je sundjerom i krpom. A postupak skidanja komarnika je komplikovan.

Komarnik može da se opere, napravljen je od materijala koji su otporni na vodu. Koristite blagu spunicu i vodu (izbegnite hemiju koja može nagizati materijal od kojeg je komarnik napravljen).

Brisanje sa unutrašnje strane je lako, razvucite komarnik i pređite ga sapunicom pa suvom krpom. Lako i brzo će se osušiti.

Što se tiče spoljašnje strane ponovite proces ukoliko možete prići komarniku, ukoliko je komarnik postavljen na velikoj visini mora se demontirati i obrisati na zemlji. Ukoliko je ovo vaš slučaj potražite savet naših montažera, jer otvaranje i skidanje kutije nije tako lak proces.

Da li komarnik može naknadno da se ugradi?

I komarnik i roletna se mogu naknadno ugraditi na spoljašnji deo stolarije.
Pri ovom izboru treba imati na umu nekoliko parametara. Naknadnom ugradnjom kutija u kojoj je smeštena roletna ili komarnik dolazi u gornjem delu sa spoljašnje strane otvora. Obično je visine kutije od 15 do 20 cm (zavisi od dužine roletne tj, prostora u kome treba da se „namota“, debljina štoka i krila je oko 12 cm, što praktično znači da će te sa unutrašnje strane videti 3 – 8 cm kutije od roletne u gornjem delu prozora. Naravno u zavisnosti od tipa stolarije koju već imate ovo će biti više ili manje vidno.

Drugo i ne manje važno jeste da cena roletne i komarnika ukoliko idu zajedno sa naručenim prozorom je jeftinija nego ukoliko se kupuju posebno.
Naravno ove sugestije su predviđene za nove stanove gde sve ovo može da se blagovremeno predvidi, za sve one koji na staru stolariju dodaju roletnu ili komarnik ovo je jedina mogućnost.