Kada birate zavese za Vaš životni prsotor jako je bitno da materijal bude što bolji za Vaše potrebe. U tom smislu daćemo Vam par saveta.

Tanke zavese

Za tanke zavese, materijali su uglavnom visine 280-300 cm te se kod njih kupuje širina koja zavisi od dužine prozora, to jest, od garnišne. Tanka zavesa uglavnom se nabira 2 do 2,5 puta. Za izuzetno tanke materijale, koje hoćete da deluje bogato, računate nabiranje 3 puta. Ne zaboravite da dodate materijal za porub sa strane!

Znači, ukoliko je vaš prozor širine 80 cm a garnišna 120 cm (po 20 cm sa obe strane) i želite nabiranje 2,5 puta ukupno vam je potrebno 320 cm materijala (120×2,5 + 20 cm za porube).

Draperije

Materijal za draperije prodaje se u visinama 280-300 ili širinama 135-140 cm.

Ukoliko imate visinu količina se izračunava po istoj analogiji kao i za tanke zavese a kupuje se širina draperije. Draperije su debljeg materijala od tanke zavese pa je uobičajeno nabiranje od 1,5 do 2 puta.

materijal za zavese

Ukoliko se pak materijal prodaje širine 135, 140 ili 145 cm računanje je nešto komplikovanije. U ovom slučaju kupujete visinu tkanine i potrebno je da pored širine prozora i garnišni znate i visinu prostorije. Prilikom merenja ne sme se zaboraviti da visina zavisi od toga da li želite da zavesa dopire do poda, da se vuče po podu ili da bude kraća u odnosu na pod.

Prvo izračunajte kolika je visina jedne vertikale tako što na željenu visinu zavese dodate materijal za porub (oko 10-15 cm).

Broj vertikala zavisi od širine prozora i količine nabiranja. Za prozor širine 80 cm i garnišnu 120 cm biće nam dovoljno da stavimo po jednu vertikalu na obe strane. Znači za dve vertikale širine 1,4 metara biće nam potrebno 5,5 metra (275×2)

Cene materijala za zavese i draperije

Cene tkanina su različite i zavise kako od proizvođača tako i od sastava materijala. Orijentacione cene za tanke zavese se kreću od 500 do čak nekoliko hiljada dinara po metru dužine.

Za još korisnih i zanimljivih blogova, posetite našu stranicu ovde.