Komarnici su višestruko korisna dodatna oprema za prozore i vrata. Oni su efikasno sredstvo zaštite ne samo od komaraca, već i od drugih insekata poput raznih mušica, muva, osa, pčela, paukova. Pored toga, komarnici sprečavaju ulazak polena u dom, smanjuju unos prašine, a na kućama i prizemnim spratovima onemogućavaju ulazak čak i sitnih glodara.

Obzirom da su zaista praktični, jeftini pa prema tome i traženi, poslednju deceniju posvećuje se pažnja i njihovom dizajnu i funkcionalnosti. Umesto zelene boje koja je do skora bila jedina dostupna boja komarnika, sada se mogu naći u različitim paletama i na taj način savršeno se uklopiti i u spoljašnjost i unutrašnjost doma.

komarnici

Koliko su komarnici delotvorno sredstvo zaštite od komaraca pokazuju nam i istorijski podaci koji datiraju iz sredine 18 veka, kada su korišćeni kao odbrana od malarije koju prenose ovi insekti. Prema nekim istorijskim referencama čak je Kleopatra koristila komarnike u obliku baldahina u svojim odajama.

Postoje različiti oblici komaranika a najzastupljeniji su fiksni, rolo i plise komarnici. Neki se mogu lepiti na prozore i čičak trakom ili učvršćivati magnetima, a moderna rešenja nam donose komarnike kojima se može upravljati i daljinski. Ovi komarnici imaju ugradjene odgovarajuće motore koji se pokreću pritiskom na taster ili pomoću aplikacije na pametnom telefonu ili drugom pametnom uredjaju.

Fiksni komarnici

Lako se montiraju na ram prozora i isto tako skidaju radi redovnog i jednostavnog čišćenja. Imaju fiksnu mrežicu, pa se iz tog razloga i zovu fiksni. Okvir komarnika može biti aluminijumski ili od PVC-a.

Rolo komarnici

Ovo su komarnici kod kojih zaštitna mrežica klizi po vođicama i rola se u zasebnu kutiju. Mogu se smeštati u istu kutiju po kojoj klizi i roletna ukoliko su ugrađeni zajedno sa njom. Ukoliko se naknadno ugradjuju na prozor sa roletnom moraju imati svoju posebnu kutiju u kojoj se smeštaju. Rolo komarnici su pre svega funkcionalni, podižu se i spuštaju po potrebi i time pružaju veći komfor.

Plise komarnici

Iako se mogu montirati i na prozore, najčešće se koriste za balkonska I ulazna vrata. Veoma su postojani i mogu da izdrže veliki broj otvaranja i zatvaranja. Mreža komarnika se slaže kao harmonika i može se rolati horizontalno ili vertikalno. Plise komarnici i mrežice su dostupni u različitim bojama i odlično se mogu uklopiti u postojeći dizajn doma ili poslovnog prostora.

Dakle, velika ponuda različitih vrsta komarnika, njihova funkcionalnost, dizajn, pristupačne cene razlog su zašto su komarnici veoma traženi proizvod na tržištu. I vi se odlučite za zdravo i ekonomično rešenje. Pozovite nas i mi ćemo vam pomoći u izboru komarnika koji najviše odgovara vašem domu.

Za još korisnih i zanimljivih saveta, posetite našu stranicu ovde.