Komarnici su postali neophodni dodatak u svakom modernom domu. U njihovom učinku uživamo svakog proleća i leta.

Postoji više vrsta komarnika, pa ako ste u dilemi kako da odaberete onaj koji ispunjava sve vaše potrebe, ovaj tekst će vam pomoći da spoznate koji su komarnici odgovarajući za svaki tip prozora i vrata u vašem domu.

PVC ili aluminijumski komarnici?

Važno je da dobro razmislite o tome od kog materijala želite da budu vaši komarnici. Obično se ljudi dvoume između PVC i aluminijumskih komarnika. Najbolji izbor su aluminijumski komarnici jer su mnogo dugotrajniji i čvršći od onih od PVC-a. 

To je važno jer želite pouzdanu i dugotrajnu zaštitu od insekata. Komarnici se ne kupuju svaki dan, pa kad ih već ugrađujete, birajte one najbolje jer će duže trajati.

Novac koji uložite će se višestruko isplatiti jer komarnici drastično poboljšavaju kvalitet vašeg života, naročito ako vi ili vaši ukućani imate alergijske reakcije na ujede komaraca, polen ili strah od insekata. Postaće vaša svakodnevica i nećete moći da zamislite život bez njih.

Komarnici se ugrađuju sa spoljne strane prozora i vrata i stalno su izloženi različitim vremenskim prilikama koje ih mogu oštetiti. Ram i kućište PVC komarnika su prilično tanki i lagani, pa su velike šanse da se iskrive i deformišu pod naletima vetra.

Zato odaberite naše aluminijumske komarnike jer će vas njihovi aluminijumski ramovi, vođice i kućišta  dugo i sigurno štititi od svih insekata koji se namerače da uđu u vaš dom.

Aluminijum se plastificira zbog bolje zaštite od vremenskih uslova, a plastifikacija može biti u boji po vašoj želji, pa je možete uklopiti uz fasadu.

Mrežica je napravljena od fiberglasa – plastike armirane staklenim vlaknima, radi veće izdržljivosti.

Komarnici za manje i nepristupačne prozore

Fiksni komarnik je najstariji, najosnovniji i najjeftiniji tip komarnika koji ima i svoju moderniju varijantu. Zaštitna mrežica od fiberglasa je pričvršćena na ram od aluminijuma koji se fiksira za prozor.

Ova verzija komarnika se koristi za prozore koji se manje koriste, nepristupačni su ili su manjih dimenzija, kao oni u ostavi ili kupatilu.

Vazduh i svetlost će normalno prolaziti, a vi nećete morati da strahujete da će se u prostoriju kroz prozor ušunjati neki insekt.

Pošto su fiksirani i čine sastavni deo izgleda objekta, najbolje bi bilo da se uklope sa bojom fasade ili prozora.

Komarnici za prozore

Vertiklani rolo komarnici su, po našem iskustvu, najpraktičniji komarnici za prozore. Odlikuje ih jednostavno podizanje i spuštanje mreže, funkcionišu na sličan način kao roletne.

Mogu se montirati na prozor samostalno ili zajedno sa roletnom, što je idealna opcija jer ne zauzimaju dodatni prostor.

Poklonite sebi komarnike za prozore i topla godišnja doba nikada neće biti lepša, prijatnija i sigurnija jer neće ulaziti prašina, bube, polen i mace maslačaka

komarnici

Rolo komarnike je tokom hladnih meseci neophodno držati u otvorenom položaju da ih snažan vetar ne bi oštetio.

Na prozore se mogu montirati i horizonalni i plise komarnici, ali se oni ređe koriste zbog visoke cene.

Za vrata preporučujemo okretni komarnik za vrata, horizontalni komarnik ili plise komarnik.

Okretni komarnik je pogodan za jednokrilna vrata i njegov cenovni opseg je najpovoljniji.

Vertikalni rolo komarnici nisu pogodni za vrata, jer se morate saginjati da biste ih podizali ili spuštali, pa je za njih najbolji izbor horizontalni komarnik.

On se lako otvara i zatvara i zauzima veoma malo prostora. Idealan je za balkonska i ulazna vrata. Koristi se i za dvokrilna vrata, mada manje je praktičan za upotrebu od plise komarnika, ali je značajno povoljniji.

Spavaćete mirno tokom letnjih noći pored otvorenih balkonskih vrata, a komarci vam više neće leteti oko glave.

Plise komarnik je veoma jednostavan za upotrebu. Njegova mrežica se razvlači kao harmonika i mogu ga koristiti i deca, bez straha od oštećenja. Plise komarnik se može koristiti i za dvokrilna vrata, zastakljene terase, kao i za otvore velike širine.

Za još korisnih i zanimljivih saveta, posetite našu stranicu ovde.