Harmonika vrata su multifunkcionalno, inovativno i vrlo interesantno rešenja za uređenje i bolje iskorišćavanje prostora u domovima. Mogu se postavljati kao vrata za prolazak, pregradni zid, ili način otvaranja i zatvaranja garderobera, komoda ili regala. 

Danas se uglavnom ona kupuju, međutim, nije tako teško i napraviti ih samostalno, čak je vrlo zabavno i jednostavno. U nastavku teksta dajemo ideje kako napraviti harmonika vrata bez stresa i mnogo potrebnog vremena, a da unesete moderan ili dizajn po želji u vaš dom.

Priprema pre ugradnje harmonika vrata

Pre nego što počnete sa samostalnom izradom harmonika vrata, važno je izvršiti sve pripremne radnje. Prvo, dobro je da imate veću prostoriju, kao što je garaža, podrum ili neko slično mesto gde možete uneti veće komade i predmete, kojima ćete manipulisati u prostoru, bez opterećenja da ćete nešto prosuti, uprljati ili da nećete imati dovoljno mesta za rad. Pripremite sav neophodan alat, kao što je: bušilica, šrafovi, ekseri, električne ili klasične šmirgle, lepak i četkice, šarke i drugo. Pripremite dovoljno drveta, prema dimenzijama potrebnog prostora koji zatvarate.

harmonika vrata

Izrada harmonika vrata

Kada ste sve što je neophodno pripremili, možete preći na izradu vrata. Isecite daske drveta tako da dobijete pravougaonik, odnosno da svaki deo vrata ima dve dužine i širine, koje su potpuno jednake. Napravite svaki pravougaonik, tako što ćete zalepiti svaki ravno isečen kraj daske sa drugim, čime se dobija ram. Izbušite rupe i povežite šrafovima svaki pojedinačni pravougaonik sa novim, tako da dobijete duplirani, kako bi harmonika vrata imala dovoljnu debljinu.

Pričvrstite šarke električnim šravcigerom i povežite više napravljenih ramova vrata. Ostalo je još da postavite drveni ili neki drugi panel na unutrašnjost. Možete staviti prvo sloj drveta, tako što ćete zašafiti sa postojećim ramom, staviti metalni pričvršćivač, ili neki tanji materijal koji možete i zalepiti. Postavljanjem panela, vrata su napravljena. 

Ugradnja harmonika vrata

Kada ste napravili vaša jedinstveno dizajnirana harmonika vrata, vreme je za postavljanje. Naime, prvo postavite lajsnu na vrh otvora, po kojoj će vrata klizati. Zatim, dodajte na vrata šrafove koji će se kačiti na prostor za klizanje, u samom vrhu, bar po dva na svaki ram harmonika vrata. Kada to postavite, obavezno i na dno sa strana otvora postavite po jednu šarku, da bi krajnji deo vrata mogao da se pričvrsti. Nakon toga, postavite gotova vrata u predviđen prostor, vodeći računa da budu pričvršćena leva i desna strana za donje šarke, a gornji klizači da se pokreću dovoljno da kompletna krila vrata mogu da se otvaraju.

Samostalna izrada harmonika vrata nije nemoguća, međutim ukoliko ipak želite da to bude odrađeno brzo I bez greške kontaktirajte nas.